Zo help je jezelf als leider en anderen om juist nu te blijven leren en presteren

Deze tijd vraagt om TACTvol leiderschap

Gepubliceerd op: 01-11-2020

Van Rick de Rijk, HR Praktijk, 10 november 2020

Een crisis als waar we nu in zitten komt van rechts en geef je voorrang. Wat moet er dan veranderen en wat is de taak die je samen te doen hebt? Hoe kom je hier doorheen? Wij zien vier werkende bestanddelen die je helpen om dat goed te doen. Die vorm geven aan waar we allemaal naar zoeken. Deze tijd vraagt om TACTvol leiderschap.

De principes van TACT zijn:

  • Trust. Vertrouwen is essentieel. Help elkaar om in deze tijd vertrouwen te houden. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen om te geven aan jouw mensen.
  • Accountabilty. Zorg dat je als team weet waar je verantwoordelijk voor bent; wat heeft prioriteit, waar sta ik voor opgesteld? Waar staan mijn mensen voor opgesteld?
  • Communicatie. Iedereen gaat op zijn eigen tempo verschillende emoties door. Blijf in verbinding en pas je communicatie aan op basis van de verschillende behoeften. En, communiceer veel, heel veel.
  • Team. Houd contact met alle teamleden tegelijk, niet alleen met individuen. Het helpt om te focussen op de vijf condities van teameffectiviteit.

TACT begint bij jou

Bereid je voor op een marathon, geen sprint
Deze tijd van onzekerheid kost energie en kan langer duren dan je denkt. Ga slim om met je energiereserves en zorg dat je bij de hectische start niet al je reserves verbruikt. Voor een marathon moet je veel trainen, proberen en leren. Gun jezelf dat ook. Bijhouden wat daarin werkt en niet werkt is essentieel. Meten dus!

Ook jij als leider kan ervaren dat je emoties soms een rollercoaster zijn
Dit is geen teken van zwakte maar normaal menselijk gedrag. Wees niet teleurgesteld of verrast hierover. Sterker nog, durf het te uiten aan je mensen. Ze zien het toch wel. En door jouw voorbeeld zullen ze makkelijker en sneller hun gevoel met je delen zodat jij daar je rol in kan pakken om dit te honoreren en dit proces te versnellen. Probeer de onzekerheid niet weg te managen maar manage jezelf. Vind gezonde uitlaatkleppen om met je emoties om te gaan. Je kan deze ambigue tijd gebruiken als een real-life case voor jouw eigen ontwikkeling en groei.

Pak jouw rol als change agent
Jouw verantwoordelijkheden als leider nemen een nieuwe dimensie aan. Je moet de dagelijkse verplichtingen managen maar daarnaast ook het proces van de verandering leiden. Sommige van je gewoontes en overtuigingen over leidinggeven werken niet meer en moet je loslaten. Vertrouw niet klakkeloos op je instincten, je instincten leiden je vaak naar zelf-beschermende acties. Onzekerheid vraagt een speciale behandeling. Het vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen vanuit het gezamenlijke perspectief. Kijk daarbij regelmatig in de spiegel. Dat helpt in het versnellen van zelfvertrouwen.

Ken de feiten
Zorg dat je je eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten (en die van je team) kent in relatie tot de strategie van de organisatie. Weet welk gedrag bijdraagt aan de resultaten.  Maak nog meer rigoureus een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Blijf gefocust op wat werkelijk het verschil maakt. Investeer in datgene wat in lijn ligt van de strategie en van de opdracht van jouw mensen. Heb jij scherp hoe dat zit? Je bent er immers niet meer om steeds op de afdeling rond te kijken of iedereen wel doet wat hij/zij moet doen.

Wees een verbinder en help in de samenwerking
Succesvolle bedrijven hebben 5,5 keer vaker teamdoelstellingen geformuleerd om het belang van samenwerking te benadrukken, dan minder succesvolle bedrijven. Succesvolle bedrijven stimuleren hun medewerkers 3,5 keer vaker dan minder succesvolle bedrijven, om problemen die ze ervaren in samenwerking te melden bij hun leidinggevende. Bij succesvolle bedrijven helpen leidinggevenden 8 keer vaker dan bij minder succesvolle bedrijven om doelgericht netwerken op te bouwen.


Bron: HR Praktijk